Sedella

Sedella og omegn

Byen ligger i knap 700 meters højde, ca. 2,5 km fra Fincaen og har ca. 400 indbyggere. Sedellas butiksliv er begrænset, men byder på et apotek, en frisør, en lille købmandsbutik, 3 restauranter og 2 barer.

Sedella er en meget gammel, traditionel landsby. Her oplever vi stadig mænd med læssede muldyr gå gennem gaderne, mens gedehyrderne passerer med deres store gedeflokke. Præsten velsigner en gang om året dyrene. De indfødte kvinder mødes til en snak på det ugentlige marked, hvor mændene spiller kort på baren om eftermiddagen.

Fiskebilen og brødbilen kommer flere gange om ugen, og skærsliberen kommer en gang imellem. I Sedella er der vandhaner, hvor kildevandet løber året rundt, og hvor muldyret får sig en tår efter en hård dags arbejde.

Helligdage / Byfester

Fiesta de San Anton – Ifølge traditionerne velsigner præsten heste, muldyr – ja, alle dyr efter messen. Byens borgere går i optog bag de lokale helgener. Fiestaen afholdes i den weekend, der er tættest på 17. januar.

Karneval – I midten af februar.

Påske – I marts / april med diverse optog og anden festivitas.

La Romeria – Sidste uge i maj. Alle i landsbyen fylder deres picnickurve og går op til picnic-pladsen tæt på gribbereservatet. Der er bænke og grill, og alle griller og spiser sammen. Der er heste med ryttere, og man kan få en tur på hesteryg.

Byfest – Første uge af august. Varer normalt i 3 dage. En kendt gruppe spiller, og der er desuden flamenco og disco og et lille marked og en masse konkurrencer, til hest og på cykel. Det hele sluttes af med en kæmpe gratis paella til hele landsbyen.

Markedsdag i Sedella – Mandag, dette er dog et meget lille marked med få boder.

Spændende steder

I området er der mange hyggelige byer, f.eks. Cómpeta, Frigliana, Nerja og den spændende, skjulte landsby El Acebuchal. Fra Sedella er der kun 40 minutters kørsel til kysten, som byder på flere små bugter og strande med chiringuitoer (små, lokale spisesteder).

La Casa Torreón – Fra XVI århundrede. Med tårn i mudéjar stil og arabiske dekorationer.

Kirken San Andrés – Fra XVI århundrede.

Naturparken La Rahige – Få kilometer fra Fincaen, i retning mod Canillas de Aceituno. Parken er et ideelt sted for naturelskere. Parken har flere naturskabte bassiner og mindre vandfald. Der er bænke og grills til picnic. Det er dog ikke tilladt at grille om sommeren pga. tørken. Her løber kildevandet frit hele året.

Naturpark Sierras Tejeda, Almijara og Alhama – Omfatter bl.a. La Maroma, Andalusiens højeste punkt.

Vandreture eller mountainbikes – Er du til vandreture eller mountainbikes, er Sedella og omegn lige stedet. Der er høje bjergtinder, dale, naturparker, gribbereservat, små picnic-steder, vandløb og vandfald. F.eks. kan man vandre hele vejen op til La Maromas top, hvor udsigten er enestående. Turen kan alt efter temperament og evner gøres på én dag.

Bog med forslag til vandreture ligger i Fincaens bibliotek. Guidede ture kan arrangeres imod betaling.

Vinsmagning – Lige uden for Sedella finder du vingården Sedella Vinos, hvor man producerer god vin efter biodynamiske principper.

Spisesteder i Sedella

Restaurante-Bar El Chiringuito – Det lokale sted, som altid har en dagens frokostmenu til billige penge.
C/ Villa del Castillo 24. Tlf.: +34 952 508 851.

Restaurante Lorena – Byens bedste.
C/Villa del Castillo 20. Tlf.: +34 952 508 850.

Bar Oasis – En udendørsbar/restaurant. Åbent i sommermånederne.

Bar Plaza – Begrænset udvalg. Ligger på pladsen ved kirken, hyggeligt sted især om sommeren hvor man kan sidde ude. Plaza de la Constitución 2.

Skal dit næste ophold være i Finca Mariposa?